söndag 8 april 2012

Lax och omega-3!

Idag skall vi äta lax till middag, ganska traditionell påskmat gissar jag. Jag tänkte tillaga den i ugnen och servera med en god sallad och vitt bubbel. Vi äter lax minst en gång i veckan så laxen i sig kanske inte känns som fest. Det är dock fest för kroppen eftersom lax innehåller essentiella fettsyror som vi inte kan tillverka själva.

Det finns ett antal fleromättade (deras långa kolkedjor innehåller flera dubbelbindningar) och nyttiga fettsyror som kallas omega-3. De är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom att de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Lyx till vardag som fest!

Tips på andra sajter med mer info: essentiella fettsyror, omega-3,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar